Jun Togawa

Z AsianWiki
Přejít na: navigace, hledání
Jun Togawa
Jun Togawa

Jun Togawa (戸川純, Togawa Jun) je japonská zpěvačka a herečka.

Profil

  • Umělecké jméno: Togawa Jun (戸川純)
  • Skutečné jméno: Togawa Junko (戸川順子)
  • Datum narození: 31. března 1961 (59 let)
  • Místo narození: Shinjuku, Tokyo, Japonsko
  • Krevní skupina: B
  • Rodina: Togawa Kyoko (mladší sestra)
  • Skupiny:
    • Halmens
    • Guernica
    • Yapoos
    • Jun Togawa Band
    • Jun Togawa Unit

Informace

Togawa Jun je experimentální japonská zpěvačka a herečka. Svoji pěveckou kariéru začala v roce 1979 jako hostující zpěvačka skupiny Halmens. V roce 1980 debutovala jako herečka v Shiawase Senso. (TBS dorama) Svůj sólový pěvecký debut uskutečnila o 4 roky později vydáním alba Tamahime-sama. Ve stejném roce debutovala jako zpěvačka i její sestra Kyoko a obě si v hudební branži vzájemně pomáhaly. Do konce 80. let si Jun vyzkoušela mnoho hudebních stylů a působila jako členka skupin Yapoos a Guernica. Poté se Jun soustředila více na herectví.

V roce 1995 se Jun pokusila o sebevraždu podřezáním. Naštěstí přežila, ale tento pokus zanechal na jejím krku jizvy. V roce 2002 se oběsila její sestra, Togawa Kyoko. (38) Jun kvůli sebevraždě své sestry upadla do depresí s pokusila se o sebevraždu znovu. Opět neúspěšne.

Jun započala svoji kariéru jako parodie typických japonských idol té doby. Brzy však bylo jasné, že díky své výstřední osobnosti, surrealistickým a znepokojivým textům a širokému hlasovému rozsahu, se bude značně odlišovat od roztomilých popových zpěvaček, které byly v té době v Japonsku populární. Její mashup klasického zpěvu, 'lolita' hlasu, křiku a opery, v kombinaci s tradičními japonskými melodiemi, militaristickými pochodovými tématy a techno-popem ji činí oblíbenou mezi fanoušky různých extrémních žánrů, například ero-guro.

I když jí její nekomerční postoj bránil ve větším 'popovém' úspěchu, Jun přežila jako vlivná a respektovaná osobnost japonské undergroundové hudební scény.

Citace

  • "Od dětství jsem měla pocit, že existuje mnoho různých 'světů' a já se narodila do špatného. Do světa, do kterého moc nezapadám. Tenhle silný pocit mám v podstatě celý život. Že pro mě v tomto světě není místo. Pokaždé, když si myslím, že už jsem svoje místo našla, někdo přijde, a řekne mi: 'Běž pryč! Sem nepatříš.'"1
  • "Teď už vím, proč mě tak silně přitahují paraziti a červi. Je to kvůli pocitu kontinuity života. Cítím, že existuje základní pospojitost mezi lidmi a těmito svořeními. Možná bych ten pocit mohla nazvat i 'láskou'. Lidi a ostatní stvoření se od sebe neliší tak moc, jak se může zdát."2

Diskografie

Alba

  • [1982.xx.xx] Kaizou E No Yakudou (Guernica)
  • [1984.01.25] Tamahime-sama (Jun Togawa)
  • [1984.04.25] Ura-Tamahime (live) (Jun Togawa with Yapoos)
  • [1985.03.25] Kyokuto Ian Shoka (Jun Togawa Unit)
  • [1985.11.10] Suki Suki Daisuki (Jun Togawa)
  • [1987.12.16] Yapoos Keikaku (Yapoos)
  • [1988.xx.xx] Shinseiki E No Unga (Guernica)
  • [1988.09.21] Daitenshi No Youni (Yapoos)
  • [1989.03.05] Denri-sou Kara no Manazashi (Guernica)
  • [1989.12.16] Showa Kyonen (Jun Togawa)
  • [1991.06.07] Dial Y O Mawase (Yapoos)
  • [1992.10.28] Dadada ism (Yapoos)
  • [1995.01.31] Yapoos No Fushin Na Koudou (live 1993) (Yapoos)
  • [1995.06.21] HYS (Yapoos)
  • [2000.09.25] 20th Jun Togawa (Jun Togawa)
  • [2004.09.02] Togawa Fiction (Jun Togawa Band)

Kompilační alba

  • [1987.xx.xx] Tokyo No Yaban (Tokyo Barbarism) (Jun Togawa) Remix kompilace
  • [1991.05.21] Yapoos Best (Yapoos)
  • [1996.09.26] Twins Super Best of Togawa Jun (2 CD set)
  • [2001.12.19] Twin Very Best Collection (2 CD set) (Jun Togawa)
  • [2002.12.04] In Memoria Futuri (3 CD boxset obsahuje první tři originální alba skupiny Guernica, plus dema, live songy, nepoužitý materiál a záběry z vystoupení v Klubu Quattro, Shibuya, Tokyo z 27. Července 1988)
  • [2008.07.09] Togawa Legend Self Select Best & Rare 1979-2008 (3 CD boxset) (Jun Togawa)
  • [2009.07.22] Teichiku Works. Jun Togawa 30th Anniversary (6 CD a 3 DVD). Prvních 5 CD jsou znovu vydaná alba s bonusovými songy, 6. CD obsahuje do té doby nevydané live a demo nahrávky skupiny Guernica.
  • [2012.07.25] Mushi no Onna - Mika Ninagawa Selection

Singly

  • [1982.12.05] Ginrin wa Utau / Maronie Dokuhon (Guernica)
  • [1984.05.25] Radar Man / Boshi Jusei (Jun Togawa)
  • [1985.04.10] Poesy / Poesy instrumental (Jun Togawa)
  • [1985.10.25] Osozaki Girl (Jun Togawa)
  • [1986.02.10] Sayonara wo Oshiete (Jun Togawa)
  • [1987.12.16] Barbara Sexaroid / Cecil Cut (Yapoos)
  • [1990.10.21] Virgin Blues (Jun Togawa)
  • [1991.07.21] Infinite Productions Remix (Jun Togawa in the '90s)
  • [1991.05.02] Men's Junan (Yapoos)
  • [1995.03.01] Honou no Shoujo (Yapoos)
  • [2003.04.10] CD-Y (mini-album) (Yapoos)

VHS / LD / BETA / DVD

  • [1984.xx.xx] Tamahime-den Live Ganyuu (玉姫伝~ライブ含有) (VHS)
  • [1984.xx.xx] Tamahime-den Live Ganyuu (玉姫伝~ライブ含有) (BETA)
  • [1986.04.25] TOUR LIVE'85~'86 (Jun Togawa & YAPOOS)
  • [1992.09.21] Tamahime-den Live Ganyuu (玉姫伝~ライブ含有) (LD Reissue)
  • [2005.11.02] Higashiguchi DVD (東口DVD) (Yamamoto Hisato & Togawa Jun)
  • [2006.02.22] Tamahime-den Live Ganyuu (玉姫伝~ライブ含有) (DVD Reissue)
  • [2006.02.22] TOUR LIVE'85~'86 (Jun Togawa & YAPOOS) (DVD Reissue)

Knihy

  • [1984] Junki Susuru, Watashi wa Mushi no Onna (樹液すする、私は虫の女)
  • [1984] Togawa Jun no Kimochi (戸川純の気持ち)
  • [1987] Togawa Jun no Utopia (戸川純のユートピア)
  • [2009] Heart Onsen (ハート温泉)

Photobooky

  • [1988] JUN TOGAWA AS A PIECE OF FLESH
  • [2005] JUN TOGAWA AS ONLY A LUMP OF MEAT

Filmografie

Filmy

  • [1983] Kazoku Gemu
  • [1984] Main Theme
  • [1985] Checkers in Tan Tan Tanuki
  • [1985] Paradise View
  • [1985] Hoshikuzu Kyodai no Densetsu
  • [1985] Yabanjin no Youni
  • [1988] Hunting Tigers
  • [1988] Kamu Onna
  • [1988] Hope and Pain
  • [1988] Tsuribaka Nisshi
  • [1989] Untamagiru
  • [1989] Peach
  • [1989] Tora-san, My Uncle
  • [1989] Tsuribaka Nisshi 2
  • [1990] Tsuribaka Nisshi 3
  • [1991] Studio Story, Cool Baby
  • [1991] Tsuribaka Nisshi 4
  • [1992] Afureru Atsui Namida
  • [1992] Explosion! (BAKU)
  • [1992] Kirai Janaiyo 2
  • [1992] Tsuribaka Nisshi 5
  • [1993] Ai Ni Tsuite, Tokyo
  • [1993] Chibusa
  • [1993] Tsuribaka Nisshi 6
  • [1994] Tsuribaka Nisshi Supesharu
  • [1994] Tsuribaka Nisshi 7
  • [1995] Ruby Fruit
  • [2013] Bitten

Dramata

  • [1980] Shiawase Senso
  • [1980] Piman Hakusho
  • [1981] Omoide Zukuri
  • [1982] Keiji Yoroshiku
  • [1982] Kimi Haumi wo Mitaka
  • [1983] O Yu
  • [1983] Ato wa Neru Dake
  • [1984] Mujaki na Kankei
  • [1985] Haraimodoshita Koibito
  • [1985] Hanada Haruyoshi Chinan Demo Yarimasu
  • [1985] Hana Yakana Gosan
  • [1986] Hakone Hatsumode de
  • [1986] Taiyo ni Hoero!
  • [1987] Shikaku Kankei
  • [1987] Jungle
  • [1988] Dokushin Sobetsu-kai
  • [1989] Keiji no Hatsukoi Monogatari
  • [1990] 24-Sai Onna Dake no Rotenburo
  • [1990] Satsui no Danran
  • [1994] Yocho Kiriko

Televize

  • [1984.04 - 1985.03] Telephone Shocking
  • [1985] Hit The Studio R&N
  • [1985] Yoru no A Time

Odkazy