LOL aký originálny topic. Slavo si jednička

Ryža je v podstate ako u nás chlieb. Jedia ju denne a nevedia sa jej dožrať

Je základom nespočetne veľa jedál.
Dnes vás šéfkuchár tom46 naučí ako sa pripravuje kórejský KIMBAP (김밥).
KIMBAP (김밥)
Je to niečo ako u nás sendvič, len jedlo nedrží pokope chlieb, ale riasa.
Riasa je naplnená ryžou a rôznou zeleninou, ale kľudne tam môže byť aj mäso. Je na vás čo tam dáte. Alebo čo chladnička dá

Ale klasický Kinbap sa skladá z tohoto:
Použité obrázky sú iba na ilustráciu, nemusí byť tam presne to čo je v recepte.
Recept a prípravu som vygúglil, len aby ste vedeli
Čo k príprava potrebujeme?- riasa na prípravu sushi 7 plátkov
- 4 a 1/2 šálky ryže na sushi
- tuniak 250g ( z konzervy alebo čerstvý)
- žltú kórejskú nakladanú reďkovku (7 pásikov) ....ale keďže niesme v kóreji, tak kľudne slovenskú
- koreň "burdock"-u jedlého ( chuťovo sa dá nahradiť artičokmi)
- 7 plátkov špeciálnej BBQ Kimbap šunky ( dá sa nahradiť pikantnou korenenou šunkou) alebo jednoducho nejaká varianta slovenskej šunky
- 4 krabie tyčinky (kurnik, to je čo

)
- 4 vajíčka
- 4 listy špenátu
- 1/2 stredne veľkej mrkvy
- japonská majonéza (hellmans - klasika

)
Príprava:Špenátové listy odďelte od stopky(po celej dĺžke), zmočte vo vriacej vode cca 1 min. Osušte a dajte do misky, pridajte 2 štipky soli a trochou sezamového oleja, potom dobre premiešajte.
Rozbite na panvici 1 vajice a pripravte z neho omeletu, ktorú ešte pred tým ako je úplne hotová zrolujte do tenkej rolky. Takto postupujte aj so zvyškom vajec.
Krabie tyčinky aj vaječné rolky prekrojíme na polovicu.
Mrkvu nakrájajte na dlhé tenké kúsky. Do 1 Kimbap-u použijeme 2 takéto kusy.
Uvarenú a trochu vychladnutú ryžu dochutíme 1/2 predtým pripravenej omáčky. Dobre zamiešame.
Na panvicu si dáme trochu oleja a pridáme mrkvu, krabie tyčinky a BBQ šunku( tieto ingrediencie môžeťe použiť aj v surovom stave, záleží na vašej chuti). Zoraďte si jednotlivé ingrediencie na tanier/e.
Na bambusovú rolku položte sushi riasu a klasickým spôsobom ako pri príprave sushi pridajte ryžu. Najlepšie sa pracuje navlhčenými rukami.
Do stredu takto naplnenej riasy položte 2 mrkvové pásiky, 2-3 špenátové listy, trochu tuniaka a na vrch pridajte japonskú majonézu.
Na to pridajte krabie tyčinky, šunku, artičoky, žltú nakladanú reďkovku a vaječnú rolku.
Chyťte spodnú časť naplnenej riasy a začnite jemne no pevne rolovať, opatrne pritláčajte aby hotové Kimbap rolky neboli príliš hrubé.
Ak riasa na konci dobre nelepí spoj trochu navlhčte.
Toto zopakujeme kým nemáme všetkých 7 (alebo viac) Kimbap roliek.
Opatrne hotové rolky krájame na cca 1-1,5 cm hrubé kolieska.
Môžu sa skladovať v chladničke.
Dobrú chuť
